Zasílat novinky e-mailem

Zadejte Vaši e-mailovou adresu

Masopust 2017

Ohlédnutí za „Masopustem“ v roce 2017.

            Tradičně v sobotu, tentokrát 25. února, od sedmé hodiny ranní se začaly scházet různorodé masky v restauraci „Paříž“. To bylo předzvěstí zodpovědné přípravy a zájmu, přispět k dobrému průběhu již dlouholetého vyvrcholení „Masopustu“. Pestrost a nápaditost převleků a počet masek, překonal střízlivé očekávání tradičních organizátorů průvodu i pana starosty, který přišel už také tradičně, průvod „odstartovat“. Popřál nám všem hodně radosti a veselí při průchodu obcí, požádal o šetření obecního majetku, připomněl, že krásné počasí objednala obec a předal nám první flašku do „chlastkáry“.

            Jemináčku, zjistili jsme, že s námi není ani ona, ani její „řídící“ Kája. Zde je třeba vyzdvihnout absolutní přehled pana starosty o důležitých věcech v obci, protože nám otevřel „hangár“ a káru vydal. Té se obětavě uchopil „Obelix“, provedl očistu a pak jí spolu se svými juniory plnili a pravidelně převáželi. Konečně mohla velice pestrá skupina vyrazit, v čele se stále populárnější hudbou „Titaničkou“, do ulic, cest, pěšin a souvratí a potěšit své spoluobčany písničkou, tanečky i dalšími připravenými atrakcemi. Tradiční plán, který racionálně využíval průchody souhradami, byl trochu narušen, uzavřením jedné z nich. „Obchůzka“ asi 50 kroků byla vzata s naprostým nadhledem a kalíškem za odměnu.

            Nálada křepčící skupiny masek se každou zastávkou zlepšovala díky pestrému občerstvení, rozmanitým tanečkům i vnitřnímu vytápění. Průvod během dne doprovázela řada spoluobčanů, mnozí z nich opakovaně a tak mohli posoudit přínos jednotlivých aktérů do společné zábavy. Obelixe už jsme zmínili a tak představme i dalších 46 účastníků letošního průvodu. V drtivé většině byli i v loňském roce, mnozí ale v nových maskách, které způsobily velké pozdvižení.

            Doprovodem tradiční účastnice Aranky byl tentokrát ztepilý opálený Dežo, který její svůdné tanečky doprovázel na kytaru. Sveřepý korzár (pirát) s krásným papouškem a ochočeným tygříkem se protancoval až do večerní selanky. Ochočený medvěd nesl na zádech učitelského mládence v mysliveckém, na zádech bavorského myslivce trčel ochočený brácha půvabné japonské gejši, jež ho občas ovívala vějířem. Je zajímavé, přesto, že sedíce na nějakých zádech, patřili spolu s tradičním „Českým Honzou“ k nejčastějším tanečníkům. Velmi svůdně vypadala „lehká žena“ v moderním koženkovém kabátě, který velmi ráda sundávala. Nápadité bylo vystupování nového strašáka (čky), který jsa velmi dobře vybaven zůstal dlouho viset u plotu, či jinde na zahradě, u domu, jako dekorace. Hezky se doplňovali s tradičním trpaslíkem, který chtěl dominovat a tak z toho bylo často hezké přetlačování.

            Početné bylo i cizokrajné zastoupení, které reprezentovali 4 Mexičané, kteří stihli přiletět, než jim tam postaví plot, dále jeden krásný pár z Havaje, z Afriky přijel na pštrosovi žokej, který několikrát strčil pštrosovi hlavu do písku, aby neviděl, co žokej pije. Naopak až z dalekého severu přiběhl sob, který byl chráněn malým pistolníkem. Velký aplaus sklidil příjezd 4 členného bobu z Jamajky, kteří jsou známí, jako kokosy na sněhu. Sníh jim samozřejmě (ne)chyběl, oni však s bravurou sobě vlastní, jezdili i vozili zájemce, naprosto bezpečně. Velmi si toto vyvážení pochvalovala Aranka, dobře jí to větralo sukni.

            Několik masek se nechalo inspirovat dávnou i pohádkovou historií. Z nejvzdálenější se tu objevili pralidé, nedá se říci „neandrtálci“, protože uměli mluvit, zpívat, tancovat i popíjet. Zajímavostí bylo, že byl jeden muž se 2 ženami, je vidět, že pojem bigamie je daleko mladší. V tomto houfu byla viditelná docela krásná,(žádná Ježibaba), čarodějnice I. kategorie, která se pochlubila, že jí dal Rumburak na sobotu výstup z pohádky. Často ji doprovázela také velmi pohledná divoženka, která přišla přes pole a ve Slabci jí Hejkal (až z Luhačovic) sebral basu! No ještě, že jí nešacoval, protože by jí sebral příspěvek od kamarádů do maškarní mošny. Mezi masky, dalo by se říci, praktického charakteru patřila krásná zahradní jahůdka, která dozrála až když, jsme opustili její zahradu a mohla za námi. Velmi energicky, mnohdy až nad rámec střídavého proudu, vystupovala pohledná prodlužovačka s několika zásuvkami, kdo se pokusil zasunout do zásuvky, dostal minimálně 220!! Praktické zapojení do kolektivu masek prokázala odpoledne i odvážná školačka s vousem, když převzala starost o „chlastkáru“, které se Kájík, za největší sponzorský příspěvek dne, zbavil.

            Pomalu se dostáváme ke konci výčtu masek dělajících radost těm, kteří otevřou a rádi je uvítají, zatancují si s nimi a prožijí hezkou společnou chvíli. Někdy se říká, že to nejlepší se nechává nakonec, je to samozřejmě věc názoru, protože všechny masky byly úžasné a jen doufám, že při své již pokročilé „seniorské demenci“ jsem stačil všechny identifikovat. Dle mého názoru jeden z největších hitů byli prodejci pikadorů, kteří je perfektně připravovali, ochucovali a přijaté peníze přijímali a registrovali pomocí dnes už slavné EET!!! Věřím, že zaslané fotografie na Ministerstvo financí vyloudí spokojený úsměv na tváři, otci této novinky. Z masek jsem si nechal naposled opravdu to nejlepší, a sice skupinku, která za námi přišla po pohoštění průvodu u nich. Byla to největší ježková ve Štěpánovicích, kterou doprovázela půvabná maminka s ještě půvabnější holčičkou Terezkou, vezenou v krásném historickém kočárku (košatině). Nikomu vůbec nevadilo, že byly oblečeny ve stylu Aranky, naopak všichni obdivovali, jak krásně malinká tančila, když se v kočárku už nudila. Chtěla pořád tančit, nejčastěji s největší ježkovou a vydržela to po celý zbytek dne. Byla opravdovou juniorkou maškarního průvodu, přestože v sestavě kokosů na sněhu byl napsaný Junior. Pikantní je skutečnost, že rozdíl mezi juniorkou Terezkou a nejstarším Seniorem (měl na to i papír), který se opět velmi rád zúčastnil a sepsal toto ohlédnutí, je rovných 70 roků. Jeho přání je, aby mohl napsat ohlédnutí za „Masopustem“ až bude Terezce 12 roků.

            Zvláštní odstavec patří hlavním organizátorům a strůjcům hladkého průběhu, kteří vše správně poznamenali do knihy, má dáti - dal a uložili do maškarní mošny, nebo „chlastkáry“. Největší podíl na celém průběhu má, jako každý rok naše „Titanička“, která s bravurou zahrála všem na přání a pak ještě celý večer hrála některým nevybouřeným maskám k tanci. Jak se říká, čím starší, tím lepší.

PoÚtStČtSoNe
                                          
Titanic Štepánovice

Chcete udělit souhlas s využíváním sledovacích cookies?
Další informace

Přijmout Odmítnout